Mounting Linux Drive di Windows

Wah dah lama yah nggak ngisi Blog… maklum akhir2 ini sedikit sibuk, sibuk maen travian, hehehe…

Selama ini saya menggunakan explore2fs untuk mengakses file2 saya yang ada di partisi Linux (EXT3), tools inipun hanya bisa mengcopy/mengimport file ke Windows…

Kemarin sempet browsing dan nemu sebuah website http://www.fs-driver.org yang menyediakan tools untuk mounting drive Linux di Windows yang namanya “Ext2 Installable File System for Windows”.

It provides Windows NT4.0/2000/XP/2003/Vista/2008 with full access to Linux Ext2 volumes (read access and write access). This may be useful if you have installed both Windows and Linux as a dual boot environment on your computer.

The “Ext2 Installable File System for Windows” software is freeware.

Download dan langsung saya cobain, dan hasilnya mantabs… πŸ™‚ dan katroknya lagi… ternyata tools ini udah lama ada cuma sayanya saja yang o’on nggak pernah tau… πŸ™‚

fs-driver

Gambar diatas memperlihatkan ada beberapa drive yang termounting, drive H, I, J merupakan drive Linux (EXT3) saya, partisi linux tersebuat akan di mount otomatis ketika Windows startup… menarik bukan?

Semoga bermanfaat… πŸ™‚

Remove bootmenu Vista

Ceritanya mo keren-kerenan ma temen2 kantor, pake vista :p, saya buat dual boot dengan Windows XP, eh nggak taunya aplikasi-aplikasi kantor yang sehari-harinya dipake buat kerja nggak pada support vista, ya sudah terpaksa deh uninstall Vista nya, caranya, saya format drive dimana terdapat OS Vista tersebut πŸ™‚

Masalah muncul setelah saya coba reboot, di menu boot nya masih muncul pilihan, XP atau Vista, ok… sampai disini saya masih pede, saya coba boot menggunakan cd installer windows XP, kemudian saya pilih menu repair, dan saya coba fixmbr, kemudian saya reboot kembali, ternyata… pilihan menu boot nya belum hilang juga, saya coba lagi jalankan fixmbr-nya lagi, ternyata masalah masih belum solve juga…

Ok… langkah selanjutnya, saya buka Google, kemudian mencoba memasukkan beberapa keyword, dan akhirnya menemukan tool yang saya cari, namanya “VistaBootPRO“, tanpa pikir panjang lagi, langsung saya download tool tersebut, saya install (tool ini membutuhkan NET Framework), saya jalankan kemudian setting sesuai kebutuhan (mendelete menu boot vista) dan Alhamdulillah, setelah saya reboot pilihan menu OS ketika waktu stratup telah hilang… πŸ™‚

vistabootpro vistabootpro3.jpg vistabootpro4.jpg

Error Outlook 2000 Premium

ERROR : Unable to open your default e-mail folders. The .DLL file for the information service could not be found. MAPI was unable to load the information service Pstprx.dll. Be sure the service is correctly installed and configured.

CAUSE : This problem can occur because Outlook 2002 upgraded the profile once and set a registry key that specifies not to upgrade the profile again. When you revert to Outlook 2000 IMO, choose to use the current profile, and upgrade to Outlook 2002 again, that profile is skipped during the upgrade process.

SOLVE : http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=KB;EN-US;Q293058

Safari 3; The world’s best browser. Now on Windows, too…

Experience the web, Apple style, with Safari: the fastest, easiest-to-use web browser in the world. With its simple, elegant interface, Safari gets out of your way and lets you enjoy the web β€” up to 2 times faster than Internet Explorer.

Watch the demo

12 Reasons you’ll love Safari :

  1. Blazing Performance
  2. Elegant User Interface
  3. Easy Bookmarks
  4. Pop-up Blocking
  5. Inline Find
  6. Tabbed Browsing
  7. SnapBack
  8. Forms AutoFill
  9. Built-in RSS
  10. Resizable Text Fields
  11. Private Browsing
  12. Security

Download Beta Now Free for Mac and Windows

Read more about Safari 3

Howto Compressing .pdf with Adobe Distiller

Adobe Acrobat Distiller

Berbagi cerita dikit, tentang compressing .pdf, kemarin orang kantor ada yang ingin mengirimkan document penting (file .pdf) lewat email, pdahal file nya tuh gedhenya 120Mb, busyet…. πŸ™

Akhirnya nyari2 di google, cara compressing .pdf, akhirnya nemu article ini Acrobat How-To: Compression Session, dan setelah dicoba2 ternyata manjur juga, nice article… πŸ™‚

Adapun langkah-langkahnya adalah sebagai berikut :

  • Buka file pdf tersebut menggunakan Adobe Acrobat (kebetulan saya menggunakan Adobe Acrobat Profesional 7.0)
  • Kemudian Save as file tersebut menggunakan extension .ps (PostScript)
  • Setelah itu buka Adobe Distiller (kebetulan saya menggunakan Adobe Distiller 7.0)
  • Kemudian setting di Default settingnya ke “Smallest File Size”
  • Smallest

  • Kemudian silahkan buka file yang mau di compress (yg telah kita save as menggunakan extension .ps), otomatis Adobe Distiller akan melakukan compressing, silahkan tunggu hingga Finish.
  • Process

  • Congratulation, silahkan di cek file hasilnya, biasanya akan muncul warning, apakah file aslinya mau di replace atau tidak, dan silahkan pilih “no”, kemudian simpanlah dengan nama file yang lain.

Btw ( By The Way πŸ™‚ ) Ajaib…!!!, file yang tadinya 120 Mb, setelah di compress (menggunakan cara diatas) bisa menjadi 2,1 Mb πŸ™‚ , selamat mencoba…!!!

Menghilangkan banner animasi Yahoo Messenger 8.0

Jika anda pengguna Yahoo Messenger 8.0 anda dapat menghilangkan banner animasi (yang mungkin terasa mengganggu) dengan langkah berikut:

  1. Tutup YM!
  2. Copy baris regitry berikut ke notepad dan beri nama apapun dengan ekstensi .reg, dan letakan dimanapun anda mau, misal mydocuments.
  3. Windows Registry Editor Version 5.00

    [HKEY_CURRENT_USER\Software\Yahoo\Pager\YUrl]
    “Messenger Ad”=”*”
    “Webcam Upload Ad”=”*”
    “Webcam Viewer Ad”=”*”
    “Webcam Viewer Ad Bid”=”*”
    “Webcam Viewer Ad Medium”=”*”
    “Change Room Banner”=”*”
    “Conf Adurl”=”*”
    “Chat Adurl”=”*”

  4. Save dan close notepad anda, kemudian doble klik file .reg yang baru saja dibuat tadi..
  5. Buka c:\program files\yahoo!\messenger dan rename yupdater.exe menjadi yupdater.exe.bak
  6. Jalankan YM anda… wola! bannernya hilang

Mozilla Firefox 2 Released

The Mozilla Corporation has officially released Mozilla Firefox 2 for Microsoft Windows, Mac OS X and Linux. Coming just days after the launch of Microsoft Internet Explorer 7, Firefox 2 offers a refreshed user interface, anti-phishing protection, improvements to the built-in search feature, tabbed browsing changes, the ability to restore an interrupted session, better support for Web feeds, inline spell-checking, support for microsummaries and a number of other enhancements.

Upon starting Firefox 2 for the first time, most users will notice the updated default theme. This refines the design and usability of the theme used since Firefox 1.0 without making any jarring or radical alterations. Design proposals were solicited from three agencies: MetaDesign, Radiant Core and Raizlabs. Radiant Core’s proposal was picked and developed for the finished product.

In addition to refining the look of the buttons and other visual elements, the new design tethers the Go button to the Location Bar and adds an equivalent action button to the Search Bar. Several clickable buttons (for example, the feed icon in the Location Bar and the search engine icon in the Search Bar) have been refined to make it more obvious that they are interactive.

Firefox 2’s Phishing Protection feature was developed from the Google Safe Browsing feature of the Google Toolbar for Firefox using code donated by the search giant. By default, the Phishing Protection feature checks every page you visit against a local blacklist of known phishing sites and displays a warning if the site is fraudulent. This list is periodically updated by Firefox while the feature is enabled.

Read More…

Internet Explorer 7 for Windows XP Available Now

 

Today we released Internet Explorer 7 for Windows XP. I encourage everyone to download the final version from http://www.microsoft.com/ie.

We listened carefully to feedback from many sources (including this blog) and worked hard to deliver a safer browser that makes everyday tasks easier. When I first posted publicly about IE7, I wrote that we would go further to defend users from phishing and malicious software. The Phishing Filter and the architectural work in IE7 around networking and ActiveX opt-in will help keep users more secure. IE7 also delivers a much easier browsing experience with features like tabbed browsing (especially with QuickTabs), shrink-to-fit printing, an easily customizable search box, and a new design that leaves more screen real estate for the web site you’re viewing. IE7’s CSS improvements are incredibly important for developers as many of you have made quite clear. I also think IE7’s RSS experience and platform are important, powerful, and innovative.

Akhirnya IE7 final release sudah di lounching, pagi penggemar web browser ini silahkan segera menyicipi kehebatan IE 7 Ini πŸ™‚

Read more about IE7…

Menjadikan Windows Original 100%

Tulisan ini saya dapet di forum “yogyafree”, yang mana disitu diterangkan langkah-langkah agar Windows kita yang tadinya teridentifikasi sebagai “pirate” bisa berubah menjadi “original”, jadi jika kita ingin mengupdate windows secara online, kita tidak akan terhalang dengan adanya “Windows Genuine Verification”.

Dan langkah-langkahnya adalah sebagai berikut.

  • Download File “Originaling Windows 100 Genuine”
  • Extract File Tersebut
  • Jalankan “keyfinderv1.5B3.exe”
  • Kemudian Pilih menu “Options” — “Change windows Key”
  • Kemudian isikan serial number yang ada di file “windows XP Key.txt” kedalam kolom yang tersedia.
  • Setelah berhasil, barulah kita masukkan registry nya kedalam windows, dengan cara klik double pada file “Add Licence To Your Windows” kemudian jawab dengan “Yes” jika muncul pertanyaan “Aru You Sure….”.
  • Congratulations, and its time to trying update your windows online πŸ™‚

List Command for XP, Home; Running with Command Prompt

Command2 untuk Windows XP Pro dan Windows XP Home yg bisa dijalanlan langsung dari menu Command Prompt

Accessibility Controls :
access.cpl

Add Hardware Wizard :
hdwwiz.cpl

Add/Remove Programs :
appwiz.cpl

Administrative Tools :
control.exe admintools

Automatic Updates :
wuaucpl.cpl

Bluetooth Transfer Wizard :
fsquirt

Calculator :
calc

Certificate Manager :
certmgr.msc

Character Map :
charmap

Check Disk Utility :
chkdsk

Clipboard Viewer :
clipbrd

Command Prompt :
cmd

Component Services :
dcomcnfg

Computer Management :
compmgmt.msc

Date and Time Properties :
timedate.cpl

DDE Shares :
ddeshare

Device Manager :
devmgmt.msc

Direct X Control Panel (if installed) :
directx.cpl

Direct X Troubleshooter :
dxdiag

Disk Cleanup Utility :
cleanmgr

Disk Defragment :
dfrg.msc

Disk Management :
diskmgmt.msc

Disk Partition Manager :
diskpart

Display Properties :
control.exe desktop

Display Properties :
desk.cpl

Display Properties (w/Appearance Tab Preselected) :
control.exe color

Dr. Watson System Troubleshooting Utility :
drwtsn32

Driver Verifier Utility :
verifier

Event Viewer :
eventvwr.msc

File Signature Verification Tool :
sigverif

Findfast :
findfast.cpl

Folders Properties :
control.exe folders

Fonts :
control.exe fonts

Fonts Folder :
fonts

Free Cell Card Game :
freecell

Game Controllers :
joy.cpl

Group Policy Editor (XP Prof) :
gpedit.msc

Hearts Card Game :
mshearts

Iexpress Wizard :
iexpress

Indexing Service :
ciadv.msc

Internet Properties :
inetcpl.cpl

Java Control Panel (if installed) :
jpicpl32.cpl

Java Control Panel (if installed) :
javaws

Keyboard Properties :
control.exe keyboard

Local Security Settings :
secpol.msc

Local Users and Groups :
lusrmgr.msc

Logs You Out Of Windows :
logoff

Mcft Chat :
winchat

Minesweeper Game :
winmine

Mouse Properties :
control.exe mouse

Mouse Properties :
main.cpl

Network Connections :
control.exe netconnections

Network Connections :
ncpa.cpl

Network Setup Wizard :
netsetup.cpl

Nview Desktop Manager (if installed) :
nvtuicpl.cpl

Object Packager :
packager

ODBC Data Source Administrator :
odbccp32.cpl

On Screen Keyboard :
osk

Opens AC3 Filter (if installed) :
ac3filter.cpl

Password Properties :
password.cpl

Performance Monitor :
perfmon.msc

Performance Monitor :
perfmon

Phone and Modem Options :
telephon.cpl

Power Configuration :
powercfg.cpl

Printers and Faxes :
control.exe printers

Printers Folder :
printers

Private Character Editor :
eudcedit

Quicktime (If Installed) :
QuickTime.cpl

Regional Settings :
intl.cpl

Registry Editor :
regedit

Registry Editor :
regedit32

Removable Storage :
ntmsmgr.msc

Removable Storage Operator Requests :
ntmsoprq.msc

Resultant Set of Policy :
rsop.msc

Resultant Set of Policy (XP Prof) :
rsop.msc

Scanners and Cameras :
sticpl.cpl

Scheduled Tasks :
control.exe schedtasks

Security Center :
wscui.cpl

Services :
services.msc

Shared Folders :
fsmgmt.msc

Shuts Down Windows :
shutdown

Sounds and Audio :
mmsys.cpl

Spider Solitare Card Game :
spider

SQL Client Configuration :
cliconfg

System Configuration Editor :
sysedit

System Configuration Utility :
msconfig

System File Checker Utility :
sfc

System Properties :
sysdm.cpl

Task Manager :
taskmgr

Telnet Client :
telnet

User Account Management :
nusrmgr.cpl

Utility Manager :
utilman

Windows Firewall :
firewall.cpl

Windows Magnifier :
magnify

Windows Management Infrastructure :
wmimgmt.msc

Windows System Security Tool :
syskey

Windows Update Launches :
wupdmgr

Windows XP Tour Wizard :
tourstart

Wordpad :
write